30 Ağustos 2010 Pazartesi

WİNDOWS 7 RASTGELE DONMA SORUNU ÇÖZÜMÜ

windows7

Windows 7 çıktığı günden bu yana hem görüntüsü hem performansı hem de stabilitesiyle pek çok kullanıcının beğenisini kazandı. Ancak aldığı olumlu eleştirilere rağmen her karmaşık yazılımda olduğu gibi bazı problemleri de var. Bu sorunlardan en sık karşılaşılanı, Windows 7’ nin rastgele bir şekilde, belli bir sebebi olmaksızın donma ve takılmalara sebep olması. Bu durumda uygulamalar bir süreliğine cevap vermiyor ve bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalabiliyorsunuz. İyi olan ise Microsoft’ un bu soruna kayıtsız kalmaması. Sorunun farkında olan Microsoft, çözüme yönelik bir Hotfix yayınladı bile. Fix322397 kodlu bu Hotfix, normalde Windows 7 Service Pack 1 (Servis Paketi 1) ile birlikte yayınlanacak. Ancak eğer bu sorundan ciddi bir şekilde muzdarip iseniz, bu Hotfix’ i Microsoft’ tan talep ederek sorununuzu çözüp çözmeyeceğini deneyebilirsiniz. Eğer şimdi denemek istemiyorsanız, zaten bu Hotfix Service Pack 1 yayınlandığı zaman pakete dahil olacak. Windows 7 Service Pack 1’ in ne zaman yayınlanacağı ise şu an için belli değil. Fix322397 kodlu Hotfix tam olarak şu problemlerin çözümünü sağlıyor;

  • Windows 7 ya da Windows Server 2008 R2 kullanan bilgisayarın rastgele donması, cevap vermemesi.
  • Bilgisayarda çalışan servislerin ya da uygulamaların düzgün bir şekilde çalışmayı durdurması.
  • Uzak Masaüstü Bağlantı aracını kullanarak bilgisayara uzaktan giriş yapamama.

Bu Hotfix ile ayrıntılı bilgiyi (ingilizce) buradan alabilirsiniz. Hotfix’ i talep etmek için ise buradaki formu doldurup göndermeniz yeterli.

15 Ağustos 2010 Pazar

DNS ADRESİ DEĞİŞTİRME : WİNDOWS 7 VE VİSTA

İnternet Hizmet Sağlayıcımızın varsayılan DNS adresi yerine üçüncü kısım bir DNS sağlayıcı kullanmak, pek çok yönden fayda sağlar. Öncelikle bizim ülkemize özgü bir durum olan erişime durdurulan sitelere ulaşımı sağlayabileceği gibi (hepsine değil, mesela Youtube’ a erişmek için sadece DNS değiştirmeniz yetmez) daha hızlı ve sorunsuz bir internet imkanı da sağlayabilir. Genel kullanıcıların hizmetinde olan pek çok kamu DNS’ i vardır. Başlıcalarını sıralamak gerekirse; OpenDNS, Google DNS, Comodo DNS, Verizon DNS vs. Bunlardan hangisini seçeceğiniz sizin tercihinize kalmış. Hepsi yeterince iyi DNS adresleri olmakla beraber hangi DNS adresinin sizin için en hızlısı olduğunu tespit etmek için daha önce yazdığım şu yazıya bir göz atabilirsiniz. Peki, sizin ağını için en hızlı DNS servisinin seçtikten sonra , bunu nasıl bilgisayarınıza uygulayacaksınız ? Bu da, oldukça basit bir işlem. Sadece aşağıdaki adımları takip etmeniz, yeterli.

denetimmasası

  1. Denetim Masasını açın.
  2. Buradan, Ağ ve İnternet’ i seçip, Ağ ve Paylaşım Merkezi’ ni açın.

ağbağdaştırıcı

  1. Soldaki panelden, Ağ Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin’ i seçin.
  2. Şimdi bilgisayarınızdaki ağ bağdaştırıcılarının listesini görmeniz gerek. Çoğu masaüstü bilgisayar kullanıcısı için Yerel Ağ Bağlantısı varken, Laptop/ Notebook/ Dizüstü bilgisayar kullanıcıları Kablosuz Ağ bağlantısı seçeneğini de görebilirler. Şimdi Yerel Ağ Bağlantısı veya Kablosuz Ağ bağlantısına sağ tıklayıp, Özellikler’ i seçin.
  3. Kullanıcı Hesap Denetimi size emin misiniz diye sorarsa Evet deyin.
  4. İnternet Protokol Versiyon 4 ‘ e bir kez tıklayıp, Özellikleri seçin. ( ya da çift de tıklayabilirsiniz.)

dnsadresiayarla

  1. Burada bazı kutular göreceksiniz. Yukarıdaki IP adresleriyle ilgili kutulara dokunmayıp, aşağıdaki DNS adresleriyle ilgili kutulara odaklanıyoruz. Burada Otomatik olarak DNS adresi Al seçeneğini Aşağıdaki DNS adreslerini Kullan şeklinde değiştiriyoruz. Oradaki birinci kutuya Tercih Edilen DNS adresini yazıyoruz (mesela 208.67.222.222) , onun altındaki diğer kutuya ise Alternatif DNS adresini yazıyoruz ( mesela 208.67.220.220).
  2. Tamam’ a tıklayıp, Kapat’ ı seçip çıkıyoruz ve işlem tamamlanmıştır.  

EN HIZLI DNS ADRESİNİ BELİRLEYİN: NAMEBENCH

namebench1 

Özellikle ülkemizde oldukça sık karşılaştığımız belirli sitelere erişimleri durdurma kararları nedeniyle, artık pek çok internet kullanıcısının aşina olduğu bir kavram olan DNS adreslerinin, aslında erişime engellenen sitelere ulaşmanın yanında hız, güvenlik ve genel olarak internet bağlantınızdan aldığınız verimi artırma imkanları bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan DNS adresleri OpenDNS, Google DNS, Ultra DNS, Comodo DNS ve Verizon DNS’ leri olarak sıralanabilir. Bunların yanında kendi servis sağlayıcınıza ait olan DNS’ lerle (TTnet gibi) birlikte, birkaç yerel DNS daha (TÜBİTAK gibi) bulunmaktadır. Peki bunca DNS adresi arasında hangisi sizin için en iyisi ? DNS adresleri herkes için aynı performansı sunmaz. Biri için hızlı olan bir DNS, bir başka kişi için hızlı olmayabilir. DNS adreslerinin performansını etkileyen en önemli faktörler;

  • DNS hizmetini veren şirketin serverlarının , sizin konumuza olan jeolojik uzaklığı, aradaki bağlantı kalitesi vs.
  • İnternet kullanım alışkanlıklarınızdır (hangi siteleri daha çok kullanıyorsunuz ? vs.).

İşte bu tip sebeplerden dolayı birçok değişkene bağlı olan DNS adreslerinin performanslarını ölçmeyi daha basit ve sistematik hale getirmek için bir program mevcut: Namebench.

namebench2

Bu ücretsiz program, sizin seçtiğiniz DNS adresleri ya da kendi hafızasında tanımlı olan büyük DNS sağlayıcılarını (OpenDNS, Google DNS, Ultra DNS gibi) size jeolojik olrak en yakın DNS adreslerini de ekleyerek hız testine tabii tutuyor. Yaklaşık 4-5 dakika süren bu testin ardından bir sonuş sayfası yayınlayıp, sizin için en hızlı DNS adresini söylüyor. Böylece DNS adresi seçme işini oldukça basite indirgeyen bu programı şu adresten edinebilirsiniz.

7 Ağustos 2010 Cumartesi

TTNET’ TEN YENİ TARİFE ÖNERİLERİ

%90 ‘ ın üzerinde pazar payı ile ülkemizdeki (biraz da zorunluluktan) en çok tercih edilen internet erişim sağlayıcısı olan Türk Telekom iştiraki TTnet, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna yeni DSL tarifeleri ve bazı paketlerde değişiklikler yapmak üzere 4 Ağustos 2010 tarihinde önerilerini sundu. Birçok pakette ve tarifede değişiklikler sunan bu önerileri BTK’ nın şu sayfasından görebilirsiniz. Bu önerilerdeki başlıca değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. Şu an da bulunan tamamen limitsiz tarifeler (yani Adil Kullanım Limiti gibi sınırlamalar içermeyenler) yeni abone alımına kapatılıyor. Bu tarifelerin eski aboneleri isterlerse bu tarifeleri kullanmaya devam edebilecekler.
  2. 16 ve 32 Mbit tamamen limitsiz tarifeleri kaldırılarak, bunların fiyatları ciddi biçimde indirilip, her ikisine de 50 GB Adil Kullanım Limiti getirilmektedir.
  3. 50 ve 100 Mbit limitsiz tarifeleri getirilmektedir. Tabii bu tarifeler tamamen limitsiz değil her ikisinde de 100 GB Adil Kullanım Limiti var.
  4. Kotalı paketlerde de eskisiyle benzer 4 GB , 6 GB, 10 GB, 15 GB, 20 GB gibi limitler var. Getirilen bir diğer özellik ise , bu tip kotalı paketleri kullananların kotayı aştıktan sonra hızlarının 1 mbit’ e düşürülmesi.
  5. Adil kullanım Limitini aşan kullanıcıların da hızı 1 Mbit’e düşecek. Bilindiği gibi eskiden bu oran 512 Kbit idi. Buna iyi bir haber diyebiliriz. Bununla beraber artık 1 Mbit limitsiz tarifesini kullanmak biraz mantıksız gibi görünüyor.
  6. Tüm yenilikleri verdiğim linkten görebilirsiniz. Bu tarifeler BTK’ nın onay vermesi halinde kullanıma girecek, tam olarak zamanı belli değil, ancak Eylül ayı gibi olabilir.