30 Ocak 2010 Cumartesi

SİLVERLİGHT NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

silverlight

Microsoft Silverlight, günümüzde nerdeyse her web sitesinde görmeye alışık olduğumuz Adobe Flash benzeri işlev sunan ve multimedya, grafik, animasyon ve interaktiviteyi bir potada eritmeyi amaçlayan bir uygulamadır. İlk başta sadece vidyo yayınlama eklentisi olarak düşünülmüştü ama gelişim süreci içersinde bunun yanında pek çok özellik daha kazandı. Belki de Adobe Flash’ a kıyasla bir adım önde olduğu alan ise Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine verdiği desteğin çok daha önceden planlı ve koordine bir şekilde yürütülmesidir. Öyle ki Microsoft tarafından geliştirilmesi nedeniyle Linuz desteği ilk çıktığında kafalarda soru işareti bırakmıştı ama Microsoft Novell ile birlikte Linux implemantasyonu için de doğrudan destek vererek , bu uygulama ile uzun dönemde her platformda Adobe Flash hakimiyetine son vermeyi amaçladığını gösterdi. (Kaldı ki Adobe’nin Flash için Linux desteğinin Windows versiyonunun ne kadar gerisinde olduğunu biliyoruz. )

İlk versiyonu 2007’ nin Nisan ayında yayınlanan Silverlight, bugün 3’ üncü stabil versiyona ulaşmış durumda. Ayrıca Beta gelişim sürecinde de 4’ üncü versiyonda bulunmakta. Bu hızlı gelişim sürecinde Silverlight 4 Beta için planlanan bazı yeni özellikler ise şu şekilde;

Google Chrome tarayıcı desteği,

Web Kamerası ve mikrofon desteği,

Yazıcı desteği,

Klavye, fare gibi çevre donanımlara verilen desteğin artması,

Daha fazla animasyon desteği,

Çoklu-dokunma ekran desteği,

HTML elementlerini Silverlight içinde süzme gibi pek çok gelişmeler.

Sonuş olarak Silverlight ile, Adobe Flash’ın hakimiyet alanında bulunan tüm web uygulamalarını Microsoft ‘ un etkisi altına alma amaçlanmış gibi görünüyor. Hala Silverlight kullanan çok site yok ancak, arkasına Microsoft gibi dev bir firmanın desteğiyle yakın gelecekte bunun değişeceğini öngörebiliriz. ( Adobe Flash’ın her gün bir yenisi ortaya çıkan güvenlik açıkları  ve özellikle Firefox eklentisinin sorunlu ve Linux desteğinin yetersiz olduğunu hesaba katarsak. )

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bilgilendirme için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Ama uygulama olamdan anlayamıycam sanırım

oğuz uslu dedi ki...

silveos güzel bir uygulaması

İnternetten Kazanmak dedi ki...

ben bişey anlamadım bu silverlight den

serhat dedi ki...

türk yapımı bir uygulama bakmanızı öneririm http://www.alisefasahin.com/