7 Mart 2008 Cuma

WİNDOWS VİSTA' DA AŞIRI HARD DİSK AKTİVİTESİ SORUNUNU ÇÖZMENİN YOLLARI

Eğer Windows Vista kullanıyorsanız muhtemelen bilgisayarın açılışından itibaren rahatsızlık verecek ölçüde fazla çalışan hard disk aktivitesinin farkındasınızdır. Bildiğiniz gibi bilgisayarlarda hard disk işlemi kasada yanıp sönen bir led ışığı ile takip edilir ve Vista da bu ışık durmadan yanıp sönmektedir. Bu kadar sık hard disk okuma/yazma aktivitesi şüphesiz performans kaybına da neden olmakta.
Peki Vista neden hard diski bu kadar çok kullanıyor? Bu aşırı disk işlemi büyük ihtimalle arka planda çalışan iyi uyarlanmamış ve optimize edilmemiş hizmetlerden kaynaklanıyor. Aşağıda maddeler halinde anlatacağım işlemlerle Vista' nın daha "sessiz" çalışmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdakilerin ihtiyacınıza göre bir veya daha fazlasını uygulayabilirsiniz.

1-Windows Vista SP1' i yükleyin. Windows SP1 birçok farklı senaryo ve durumda performans geliştirmeleri vaat etmektedir. Bu durumda, belki, disk erişimine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Kendi adıma konuşursam; Vista SP1' den pek etkilenmedim yani getirdiği değişiklikler normal kullanımla fark edilebilecek türden değil ancak genel olarak sistem tepkisinde bir artış olduğu kesin. Sonuç olarak Vista SP1' i yüklemeniz sorunları tamamen çözmenizi sağlamaz ama en azından denemiş olursunuz. Ek not olarak belirteyim; SP1' i ilk kez yüklediğinizde sisteminizde bir yavaşlama hissedebilirsiniz bunun nedeni SP1' in yüklenirken uygulama önbellek (cache) dosyalarının saklandığı prefetch klasörünün içeriğini sıfırlamasıdır. Zamanla siz bilgisayarı kullandıkça performans tekrar iyi bir seviyeye gelecektir.

2-Superfetch' i kapatın. SuperFetch, Windows XP' de bulunan prefetch özelliğinin biraz daha gelişmiş versiyonudur. Amacı, sık kullanılan programları ram e aktararak açılma sürelerinin hızlandırılmasıdır. Böyle bir tanımda Superfetch' in çok işe yarayan bir hizmet olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın pratikte bu pek de böyle gerçekleşmiyor. En azından hard diski kullanırken çevreye verdiği rahatsızlığı görmezden gelmemize neden olabilecek kadar başarılı bir uygulama değil. Superfetch' i kapatmak için yapmanız gerekenler;
-Başlat çubuğundaki Vista logosuna tıklayıp aramaya "services.msc" yazın.
-Çıkan ekran bilgisayarda o anda çalışan bütün servisleri alfabetik olrak sıralar. Oradan SuperFetch' i bulun çift tıklayın "etkisizleştir (disable)" ve "kapat" ı seçin.

3-Tüm diskler için sistem geri yüklemeyi kapatın. Windows' un kendi sistem yedekleme sistemi yeterli değil bunun yerine Acronis True İmage gibi üçüncü parti bir program kullanabilirsiniz. Unutmayın, sistem geri yüklemeyi kapattıktan sonra daha önce Windows tarafından yedeklenen tüm bölümler de silinecektir. Eğer bu uygulamayı kullanıyorsanız bu bölümü atlayın. Sistem geri yüklemeyi kapatmak için yapmanız gerekenler;
-Denetim Masası>Sistem ve Bakım>Sistem
-Açılan bölümde sol taraftan "sistem koruma" yı seçin.
-Burada bilgisayarınızdaki hard disklerin listesini ve sol taraflarında da tik işaretli kutular göreceksiniz. Tik işareti olması demek o hard diskte (veya bölümde) sistem yedeklemesi yapıldığını göstermektedir. Sistem geri yüklemeyi kapatmak için tikleri kaldırın size soru soracaktır "tamam" deyin.

4-Otomatik disk birleştirmeyi kapatın. Bunun için Disk Birleştirici' yi açın ve belli zamanlarda otomatik disk birleştir seçeneğini kapatın. Disk birleştirme için tavsiyem haftada bir kez Tune Up Utilities 2008 kullanmanızdır.

5-Tüm diskler için dosya sıkıştırma ve indekslenme özelliğini kapatın. Bunu için her sürücüye sırayla sağ tıklayın ve "yer kazanmak için dosyaları sıkıştır" ile "daha hızlı arama için diski indeksle" seçeneklerinin yanındaki tiki kaldırın.

6-
Eğer Windows Vista' daki arama özelliğini kullanmıyorsanız arama için indeksleme özelliğini de kapatabilirsiniz.Bunu için;
-Arama kutusuna "services.msc" yazın.
-Çıkan bölümde Windows Arama (Search) hizmetini bulun. "Durdur" u seçip daha sonra "Başlangıç Şekli" kayar menüsünden "Kapat (Disable)" ı işaretleyin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim.başarılı ve faydalı bir çalışma olmuş.