10 Şubat 2008 Pazar

RSS NEDİR? NEDEN KULLANILMALI VE GETİRİLERİ



RSS (Really Simple Syndication), web “besleme” türlerinden biridir ve sık güncellenen web içeriğinin kolayca takip edilebilmesini sağlar. Birçok haber sitesi, bloglar ve diğer sıkça güncellenen içeriğe sahip siteler gönderilerini RSS olarak yayınlarlar. RSS yayınları özet içeriğe sahip olabileceği gibi sadece başlıkları da içerebilir. RSS yayın dosyaları .rss ve .xml uzantılarını kullanır.


Her düzenli internet kullanıcısının her gün ziyaret ettiği siteler vardır. RSS pek çok sitenin içeriklerini her seferinde siteyi ziyaret etmeye gerek kalmadan görüntüleyebilmeyi sağlar. Bu da hem kolaylık sağlar hem de zaman kaybını engeller. Son zamanlarda RSS beslemesini kullanan site sayısı hızla artmaktadır. Ancak internet kullanıcılarına RSS beslemesinin sağladığı kolaylık ve zaman tasarrufunu yeterince anlatılamaması nedeniyle bu web besleme sistemi ülkemizde yayılamamıştır.


RSS yayınını görüntüleyebilmek için ziyaret ettiğiniz sitelerde belirtilen linklere tıklayarak o sayfanın yayın akışına abone olmanız gerekir. Bu linkler genelde yazının başında da görebileceğiniz ve artık uluslararası bir standart olarak kabul edebilecek olan RSS simgesiyle gösterilir. Mesela bu sitenin sık güncellenen içeriğine abone olmak için buraya tıklamanız yeterlidir veya Firefox 2 için adres satırının en sağında bulunan RSS simgesine, İnternet Explorer 7 için araç çubuğunda bulunan RSS simgesine tıklayıp "bu sayfaya abone ol" u seçmeniz gerekir. RSS yayınlarını okuyabilmek için RSS destekli bir web tarayıcıya sahip olmanız ya da çeşitli sitelerin verdiği web tabanlı RSS takip hizmetlerine kayıt olmanız gerekir. Firefox 2 ve İnternet Explorer 7 RSS desteği veren tarayıcılardır. Web tabanlı RSS takip hizmeti veren bazı siteler ise şunlardır;

-Bloglines

-Rocket RSS Reader

-Google Reader

-Feedbucket


Hiç yorum yok: