4 Şubat 2008 Pazartesi

BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRMANIN 5 KOLAY YOLU

İşletim sistemleri genelde piyasaya iyi optimize edilmemiş bir şekilde sürülürler. Aslında bunu yapmak biraz da imkânsızdır çünkü her kullanıcının ihtiyaçları farklıdır ve bu ihtiyaçlarına göre sistem ayarlarını kendisi yapması gerekir. Örneğin bilgisayarında yazıcı bulunmayan bir kişinin yazıcı hizmetini sürekli arka planda çalıştırması gereksizdir veya ağ üzerinden başka bilgisayarlara bağlanıp veri aktarımı yapmayan bir kişinin de uzaktan erişim hizmetini çalıştırması boş yere sisteme yük bindirecektir. Bu şekilde arka planda çalışan ve kullanıcının aslında bir işine yaramayan hizmetler Windows’ un daha yavaş ve hantal işlemesine neden olur. Bunlardan başka bilgisayarın yavaşlamasına neden olan bir diğer etken de geçici dosyalardır. Bilgisayarda yaptığınız her işlem Windows tarafından Temporary Files klasöründe kayıt altına alınır. İşlemlerin bu klasörde depolanmasının amacı çok kullanılan uygulamaları belirleyerek bir sonraki açılışta o programın daha hızlı çalışmasını sağlamaktır. Ancak bu klasör bir kez kullanılan programın da yüz kez kullanılan programın da kaydını tuttuğu için zamanla burada bulunan dosyalar iyice şişer ve hem disk alanında önemli bir yer kaplar hem de programların açılış zamanını uzatır. Şimdi daha kolay anlaşılması için bilgisayarınızı hızlandırmanız için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayacağım.

1-Disk birleştirmesi yapın

Günümüzde kullanılan hard disklerin yapısında dolayı zamanla disk yüzeylerinde parçalanmalar (fragmentasyon) oluşur. Bu parçalanmalar uygulamaların disk erişim süresini uzatarak daha yavaş çalışmasına neden olurlar. Disk birleştirmesi yapmak için Xp ve Vista da kendi disk birleştirme bölümleri var ancak bunlar hem çok yavaş çalışıyor hem de yetersizler. Bunların dışında piyasada birçok disk birleştirme aracı bulabilirsiniz. Benim tavsiyem daha önce resimli incelemesini yaptığım Tune up 2008 ve O&O defrag. Disk birleştirmeyi ilk kez yaptığınızda biraz uzun sürebilir ama düzenli olarak yaptığınız takdirde önemli bir performans artışı sağlayabilirsiniz.

2-Gereksiz dosyalardan kurtulun

Gereksiz ve geçici dosyalar bilgisayarınızın performansında ciddi bir kayba neden olurlar. Bu dosyalar internet tarayıcınızın önbelleğinde saklanan cookie ler, Temporary Files klasöründeki dosyalar, Prefetch dosyaları, bilgisayarınıza bir ara yüklediğiniz ama sonra memnun kalmayıp sildiğiniz programların uygulama kalıntıları ve daha birçok farklı şekilde meydana gelirler. Bu dosyalardan kurtulmak için Tune up 2008 veya Ccleaner kullanabilirsiniz.

3-Kayıt defteri temizliği

Kayıt defteri (registry) sadece Windows işletim sistemlerinde bulunan ve uygulamaların ne şekilde ve hangi ayarlarla çalışması için gerekli bilgilerin yazıldığı bir sistemdir. Hard diske yüklediğiniz her program kayıt defterine kendi işleyişi ile ilgili bazı bilgiler yazar. Kullanmadığınız uygulamaların bilgileri ise genellikle silinmez ve bilgisayarın yavaşlamasına neden olur. Bu değerleri elle silmek de hem zor hem de tehlikeli olduğundan (yanlış bir kayıt defteri değerini sildiğinizde Windows’ un bir daha açılmamasına neden olabilirsiniz) bu işi sizin yerinize yapacak programlar yazılmıştır. Tune up 2008, Ccleaner, Registry Mechanic bu işleri başarıyla yapan programlardır. Tune up 2008’ de ayrıca kayıt defteri birleştirme özelliği de vardır. Bu da; kayıt defteri verilerini işletim sistemi tarafından en hızlı şekilde ulaşabilecek biçimde düzenlemeye yarar.

4-Gereksiz başlangıç programlarını kapatın

Başlangıç programları Windows un açılışı ile birlikte başlamaya ayarlanmış programlardır. Bu programlar Windows un açılış sürecini önemli ölçüde yavaşlatır. Bu programları kapatmak için BAŞLAT>ÇALIŞTIR a msconfig yazıp enter tuşuna basın. Çıkan sekmede ihtiyaç duymadığınız başlangıç programlarının yanındaki tiki kaldırın. Başlangıç programlarını daha kolay yönetmek için Tune up 2008 ta da Cclener kullanabilisiniz. Tune up 2008 size hangi başlangıç programlarının gereksiz olduğuyla ilgili bilgi de vererek işlemi iyice kolaylaştırır.

5-Spyware, Adware ve Virüs taraması yaptırın

Spyware, Adware lerin ne olduklarıyla ilgili ayrıntılı bir yazıyı daha önce yazmıştım. Bu programlar bilgisayarınıza bulaşarak sisteme ciddi zararlar verirler. Sürekli arka planda çalışarak kendini diğer dosyalara bulaştıran virüsler sistem kaynaklarını sömürerek performansın düşmesine neden olurlar. Ayrıca bu tip programlar performans kaybına neden olmalarının yanında kişilik bilgilerine de tehdit oluşturduklarından bunlara karşı özellikle bir dikkat göstermeniz gerekir. Bu programlarla baş etmek için önerim incelemesini burada bulabileceğiniz Spy Sweeper 5.5 ve Kaspersky İnternet Security.

İşte yapmanız gerekenler bu kadar basit. Yukarıda anlattığım şeyleri düzenli olarak uygularsanız bilgisayarınızda gözle görülür bir performans artışı yakalarsınız.

Hiç yorum yok: