16 Şubat 2008 Cumartesi

BAD SECTOR NEDİR? NASIL OLUŞUR VE NASIL DÜZELTİLİR?

Hard diskler sektör adı verilen ve üstüne bilgilerin yazıldığı birçok birimden oluşur. Bu birimler zamanla bazı nedenlerle kullanılamaz hale gelir, bu da ya sadece veri kaybına ya da diskin tamamen iş göremez duruma gelmesine neden olur. Hard disklerde oluşan ve diskin zarar gören biriminin kalıcı olarak kullanılamaz hale gelmesine neden olan bozuk disk bölümüne “bad sector” denir.

“Bad sector” neden oluşur?

“Bad sector” ler donanımsal hatalardır ve bilinenin aksine herhangi bir yazılım tarafından düzeltilemezler ( ama devre dışı bırakılabilinirler). Hard diskte bad sector oluşmasına neden olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Hard disk çalışma sıcaklığının aşırı yüksek olması (55 dereceden sonrası tehlikelidir)
  • Nemli ortam
  • Hard disklerde yaşlanmaya bağlı yıpranma
  • Disk yüzeyindeki korozyonlar
  • Diski çalışır durumdayken yere düşürmek, bir yere çarpmak
  • Disk üretim aşamasında meydana gelen bozulmalar

Gördüğünüz gibi bad sektörler fiziksel olaylar sonucu oluşuyor. Aslında üretim şeklinin bir sonucu olarak her hard diskte bad sektör vardır ve bu sayılar "bad track table" adı altında listelenir. Üretim ne kadar kaliteli yapılırsa, üretim aşamasında oluşan bad sektör sayısı o kadar az olur ancak hiçbir zaman sıfır olmaz. Peki bad sektör sadece fiziksel etkenlerle mi oluşur? Aslında, işletim sistemi de bad sektör oluşumuna neden olabilir. İşletim sistemi "cross-linking" adı verilen bir hata nedeniyle bad sektör oluşumuna sebep olabilir. Cross-linking temel olarak, hard diskte zaten bulunan bir dosyanın belli bir kısmının üzerine yeni bilgi yazılmasıyla oluşur. Bu tip hatalar daha çok FAT dosya sisteminde görülmekteydi ve NTFS dosya sistemiyle büyük oranda giderildi. Bu tip, yazılımdan kaynaklanan bad sector hataları "low level format" adı verilen işlemle düzeltilir.

hdtune_errorscan

"Bad sector" nasıl düzeltilir?

Hard disk üreticileri disklerde zamanla meydana gelen bad sektörlerin devre dışı bırakılmasını kolaylaştırmak için tüm disklere boş birimler yerleştirirler. Oluşan bad sektörler bu birimlere taşınarak kullanıcının herhangi bir problemle karşılaşmaması sağlanır. Çoğu zaman bad sektör oluşumundan kullanıcının haberi olmaz çünkü işletim sistemi tespit ettiği bad sektörleri otomatik olarak boş birimlere taşır böylece bir sorunla karşılaşılmaz. Eğer bad sektörleri kendiniz tespit etmeye başlamışsanız bu, diskteki bad sektörlerin taşınması için kullanılan boş birimlerin tükendiği ve diskinizin de ömrünü tamamlamaya yakın olduğu anlamına gelir.

İşletim sistemi bad sektörleri tamir etmez ancak onları "görmezden" gelebilir. Bu şekilde işletim sisteminin görmezden gelerek çalışabileceği maksimum bir hata değeri vardır ve disk bu değere ulaştıktan sonra yapılacak tek şey bir an önce yeni bir hard disk edinmenizdir.

Hard diskinizi kendiniz de test edebilirsiniz. Bunun için daha önce incelemesini yaptığım HD Tune ya da Windows' un kendi dosya denetleme sistemi olan chkdsk komutunu kullanabilirsiniz. Chkdsk komutu aynı zamanda bulduğu hataları düzeltebilme yeteneğine de sahiptir. Ayrıca SpinRite adı verilen bir programla da hard diskinizin bakım ve gerekirse bilgi kurtarma işlemlerini yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: