6 Şubat 2010 Cumartesi

BLUETOOTH NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

300px-Bluetooth.svg 

Bluetooth, kısa radyo dalgaları kullanılarak çeşitli hareketli ve hareketsiz cihazlar arasında bilgi alış-verişi yapmaya olanak tanıyan açık bir kablosuz ağ protokoludur. Bluetooth, genellikle birkaç metrelik kısa mesafe cihazlar arasında kişisel ağ bağlantıları kurulması için kullanılır. Günümüzde oldukça geniş bir kullanım alanı olan Bluetooth, birçok cihazı senkronizasyon problemi olmadan birbirine bağlayıp veri akışını sağlayabilir.

Bluetooth ismininde ilginç bir hikayesi var. İsim Danimarka kralı Birinci Herald’ dan kökenini alıyor. Takma adı Bluetooth (Mavi Diş) olan Danimarka kralı, Danimarka ve Norveç’ in çeşitli bölgelerini tek bir krallık altında birleştiren kişi. Bluetooth da tıpkı bu kral gibi çeşitli kablosuz ağ standartlarını evrensel tek bir kablosuz ağ standardı altında birleştirmeyi amaçlıyor.

Kullanım alanları oldukça geniş demiştik, peki nerelerde kullanılıyor ? Örneğin;

  • Cep telefonlarıyla hands-free kulaklıklar arasındaki iletişim bluetooth ile sağlanmaktadır.
  • Fare, klavye, yazıcı gibi çevresel bilgisayar birimlerini bilgisayara bağlamak için
  • Eskiden kızılötesi kullanılarak yapılan tüm transferlerin yerine şimdi kullanılmakta
  • İki cihaz arasında (notebook, PDA, GPS vb. ) dosya transferi, kişi listesi aktarımı, toplantılar, notlar, hatırlatmaların aktarımı
  • Tıbbi cihazlar, barkod tarayıcılar, trafik kontrol cihazları, test ekipmaları

Bunlar gibi daha yüzlerce kullanım alanı vardır. Birçok farklı Bluetooth varyasyonu olmakla birlikte günümizde en çok kullanılan versiyon 2.1+EDR dir. Bu versiyon geçmiş bluetooth spesifikasyonlarıyla uyumlu olmakla birlikte 3 mbit/s kadar hız erişimine imkan tanımaktadır. Bluetooth’ un geleceği için düşünülenler ise; bağlantı şifreleme implemantasyonu, daha düşük güç sarfiyatı gibi özelliklerdir.

Hiç yorum yok: