2 Haziran 2010 Çarşamba

NASIL YENİ DİSK BÖLÜMÜ OLUŞTURULUR?

disk bölümü

Hard diski birden fazla bölüme bölmek birçok yönden fayda sağlar. Mesela bir bölümü Windows’ un yüklü olduğu sistem partisyonu yapabileceğiniz gibi, diğer bölümü de video, film, mp3’ ler gibi dosyalarınızı saklayacağınız depo partisyonu yapabilirsiniz. Böylece format atmak istediğinizde sadece sistem bölümüne format atıp, diğer bilgi ve belgelerinizi kaybetmezsiniz. Hard diskinizde yeni bir bölüm oluşturmak oldukça basit bir işlemdir. Bunu bir Boot CD yardımıyla işletim sistemini kurarken yapabileceğiniz gibi (bu durumda önceden disk üzerinde bulunan herşeyiniz kaybolur), Windows 7 ‘yle bütünleşik olarak bulunan Disk Yönetimi servisiyle de disk üzerindeki bilgilerinizi koruyarak yapabilirsiniz. Burada ikinci yöntemin nasıl yapılacağından bahsedeceğim. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli ;

  1. Alt çubuktaki Windows simgesine tıklayıp, “Bilgisayar” ‘ a sağ tıklayıp, “Yönet”’ i seçin.
  2. Karşınıza gelen ekrandan “Depolama” ve “Disk Yönetimi” ni seçin.
  3. Şimdi size bilgisayarınızda bulunan tüm hard disk bölümleri gösterilecek.
  4. Buradan “Boş disk bölümü” ya da zaten varolan partisyonlardan birine sağ tıklayıp “Yeni disk bölümü” ya da “Bölümü küçült” seçeneklerinden birini seçin.
  5. Yeni bölüm oluşturma sihirbazı” gelecektir. Burada gerekli ayarlamaları (Birincil disk, uzatılmış ya da mantıksal, MB cinsinden diskin bölümü ve Diske atanacak harf) yapın.
  6. Son”’ u tıklayın ve işlem kısa bir sürede tamamlanacaktır.

Hiç yorum yok: