25 Eylül 2010 Cumartesi

XPRESS TECHNOLOGY NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

Bu ve bundan sonraki yazıda Kablosuz ağınızın performansını geliştirmek için yararlı olabilecek 2 teknolojiden bahsedeceğim. Bunlardan birincisi olan Xpress Technology, dünyanın başlıca çip üreticilerinden biri olan Broadcom tarafından geliştirilen bir özelliktir. Bu teknoloji ile, temel olarak kablosuz modeminize ya da laptop’ ınıza herhangi ek bir donanım eklemeden, kablosuz ağınızın performansını arttırmayı amaçlar.

Nasıl çalışır ?

Xpress Technology’ nin çalışma mekanizmasını şöyle özetleyebiliriz: Kablosuz modemimizle laptopımız arasındaki paket alış verişini daha verimli hale getirerek, elde edebileceğimiz toplam bağlantı hızının artırmak ve ayrıca bağlantımızın daha stabil olmasını sağlamak. Bu işi de paketleri cevap beklemeden tekrar sıkıştırıp göndererek, havada asılı duran kontrol paketlerinin sayısını azaltarak yapar ve böylece toplam aktarılan veri içerisindeki kullanışlı paket sayısını arttırarak, kablosuz ağınızın verimini artırır.

802.11a/b/g ağlarının tümü ile uyumlu bir şekilde çalışabilen Xpress Technology, 802.11 g protokolünde veri hızını %27’ ye kadar, 802.11 b ve g ‘den oluşan karışık ortamlarda ise veri akış hızını %75’ e kadar artırabiliyor. Bu teknolojiden en çok fayda gören kesim ise, çalıştıkları ortamda biren fazla kablosuz cihaz bulunanlar, mesela 2 laptop, yazıcı ve bir mobil cihaz gibi. Bu gibi ortamlarda bu teknoloji sayesinde her kullanıcı kablosuz ağdan maksimum verim alabiliyor.

Nasıl etkinleştirilir ?

Xpress Technology’ yi etkinleştirmek için, modem arayüzüne girip, kablosuz ağ Gelişmiş Ayarlarından Xpress Technology yazılı kısmı Etkin ya da Enabled olarak ayarlamanız yeterlidir.

Hiç yorum yok: