15 Ağustos 2010 Pazar

EN HIZLI DNS ADRESİNİ BELİRLEYİN: NAMEBENCH

namebench1 

Özellikle ülkemizde oldukça sık karşılaştığımız belirli sitelere erişimleri durdurma kararları nedeniyle, artık pek çok internet kullanıcısının aşina olduğu bir kavram olan DNS adreslerinin, aslında erişime engellenen sitelere ulaşmanın yanında hız, güvenlik ve genel olarak internet bağlantınızdan aldığınız verimi artırma imkanları bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan DNS adresleri OpenDNS, Google DNS, Ultra DNS, Comodo DNS ve Verizon DNS’ leri olarak sıralanabilir. Bunların yanında kendi servis sağlayıcınıza ait olan DNS’ lerle (TTnet gibi) birlikte, birkaç yerel DNS daha (TÜBİTAK gibi) bulunmaktadır. Peki bunca DNS adresi arasında hangisi sizin için en iyisi ? DNS adresleri herkes için aynı performansı sunmaz. Biri için hızlı olan bir DNS, bir başka kişi için hızlı olmayabilir. DNS adreslerinin performansını etkileyen en önemli faktörler;

  • DNS hizmetini veren şirketin serverlarının , sizin konumuza olan jeolojik uzaklığı, aradaki bağlantı kalitesi vs.
  • İnternet kullanım alışkanlıklarınızdır (hangi siteleri daha çok kullanıyorsunuz ? vs.).

İşte bu tip sebeplerden dolayı birçok değişkene bağlı olan DNS adreslerinin performanslarını ölçmeyi daha basit ve sistematik hale getirmek için bir program mevcut: Namebench.

namebench2

Bu ücretsiz program, sizin seçtiğiniz DNS adresleri ya da kendi hafızasında tanımlı olan büyük DNS sağlayıcılarını (OpenDNS, Google DNS, Ultra DNS gibi) size jeolojik olrak en yakın DNS adreslerini de ekleyerek hız testine tabii tutuyor. Yaklaşık 4-5 dakika süren bu testin ardından bir sonuş sayfası yayınlayıp, sizin için en hızlı DNS adresini söylüyor. Böylece DNS adresi seçme işini oldukça basite indirgeyen bu programı şu adresten edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok: