27 Ocak 2008 Pazar

NCQ (Native Command Queuing) NEDİR?


NCQ yani Native Command Queuning (Türkçe' ye "Dahili Komut Sıralaması" olarak çevrilmiştir), belli durumlarda SATA hard disklerin performansını arttırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. Bu performans artışını hard diske gelen okuma ve yazma komutlarının sırasını kendi kendine optimize ederek gerçekleştirir. Bu sayede, disk kafasının gereksiz hareketi önlenmiş olur böylece performans artar (aynı zamanda diskin yıpranması da biraz azalır). NCQ' nun kendini asıl gösterdiği durum birden fazla aynı zamanlı okuma-yazma taleplerinin görüldüğü durumlardır ki bunlar da daha çok server tipi sistemlerde görülür. Ancak, şu an ki teknolojinin hard disk ulaşım süresini (latency) arttırarak oyun, ardışık okuma-yazma gibi durumlarda performans kaybına neden olduğu ortaya çıkmış (Bu konuyla ilgili testi burada bulabilirsiniz).

Native Command Queuning' in öncüsü Paralel ATA' daki Tagged Command Queuning (TCQ) dir. ATA' nın TCQ' yu bütünleştirme çabaları ATA host bus adapterlerinin işletim sistemine İSA bus aygıtları gibi görünmesini gerektiriyordu. Bu da ihmal edilebilecek bir performans artışına karşın aşırı yüksek bir işlemci kullanımına neden oluyordu. Bu sebeple bu yöntem piyasa tarafından kabul görmedi. NCQ komut sıralamasını tamamen diskin üzerinde yapar ve her komut eşit değere sahiptir. Bu yönüyle NCQ, PATA TCQ' sundan ayrılır. Bu optimal bir çözüm olarak kabul edilir çünkü disk kendi performans önceliklerini belirler ve diskin rotasyonal pozisyonunu da hesaba katar. NCQ ve PATA TCQ, teorikte en fazla 32 pratikte ise 31 komutu düzenleyebilir. Bu rakam SCSI TCQ' da 2 üzeri 64 tür.

NCQ' yu sisteminizde etkinleştirmek için özelliğin hem SATA bus adapterler tarafından hem de diskin kendisi tarafından desteklenmesi ve uygun sürücünün işletim sistemi host bus adapterine yüklenmesi gerekir. Yeni çıkan pek çok yongaseti advanced host controller interface (ahcı) destekler. Bu özellik de işletim sistemi tarafından sağlanan bir generic sürücünün diski kontrol etmesini ve NCQ' yu etkinleştirmesini sağlar. Yeni çıkan Linux kernelleri AHCI' yı kendiliğinden (native) destekler. Windows XP, host bus adapterde AHCI mevcut olmasına rağmen, NCQ' yu etkinleştirebilmek için vendor-specific sürücünün yüklenmesini gerektirir. Windows Vista kendi içinde bir generic AHCI sürücüsü barındırarak bu durumu düzeltir ve NCQ' ya doğal destek verir.

Tom's Hardware' in NCQ ile ilgili yaptığı testi burada bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: