23 Ocak 2008 Çarşamba

U3 ALTERNATİFİ PROGRAMLAR





U3
, kendisi için özel olarak tasarlanmış bir taşınabilir medyada kullanılabilen ve web tarayıcı, antivirüs, e-posta kontrolü, ofis programları gibi araçları usb girişi olan herhangi bir bilgisayarda yükleme gerektirmeksizin çalıştırmayı sağlayan bir programdır. U3 hakkında daha ayrıntılı bilgiyi arşivden bulabilirsiniz. U3' ü çalıştırabilmek için özel tasarlanmış bir disk kullanmak gerek bu tür disklerin fiyatıda diğer disklerden biraz daha pahalı olduğu için herkese hitap etmeyebilir. Bunun için U3' ün yerine kullanabileceğiniz bazı programlar var. Bunlardan ilki açık kaynak (open source) bir program olan PortableApps. PortableApps, taşınabilir diskinizle birlikte her yere taşıyabileceğiniz ve Windows yüklü herhangi bir bilgisayarda kullanabileceğiniz bir programdır. Usb flaş diskinizi, harici hard diskinizi, İpod' unuzu ya da herhangi bir taşınabilir diskinizi bilgisayarın usb girişine taktığınız zaman, diskinizdeki programlara ve kişisel bilgilerinize sanki kendi bilgisayarınızmış gibi kolayca ulaşabileceksiniz ve hiçbir bilginizi geride bırakmadan diskinizi çıkarabileceksiniz. PortableApps' ı U3' le beraber de kullanabilirsiniz. PortableApps' nin 3 farklı türü var. Hangisi size hitap ediyorsa onu indirebilirsiniz.

Birincisi, PortableApps Standard. 90 megabayt büyüklüğündeki bu sürümün barındırdığı programlar şunlar: Clamwin Portable (antivirüs yazılımı), Mozilla Firefox-Portable Edition (web tarayıcısı), Gaim Portable (anında mesajlaşma programı), OpenOffice Portable (geniş kapsamlı bir ofis sürümü), Sudoku Portable (bildiğimiz sudoku oyunu), Mozilla Sunbird-Portable Edition (takvim/ajanda programı), Mozilla Thunderbird-Portable Edition (e-posta istemcisi)

Diğer sürüm olan PortableApps Lite ise OpenOffice Portable yerine kelime işlemcisi Microsoft Word alternatifi olan AbiWord Portable içeriyor. Bu sürümün boyutu ise 30 megabayt.
Son sürüm ise içinde bir program barındırmayan sadece PortableApps menüsü, yedekleme aracı, ikonlar ve klasörler içeren 800 kilobayt büyüklüğündeki PortableApps Base.

YÜKLEME
Programı yüklemek çok kolay. Yukarıda anlattığım sürümlerden herhangi birini indirip içindekileri flaş diskinize çıkarmanız gerekiyor.

İNDİRME

PortableApps Standard

PortableApps Lite

Not:PortableApps' ın bu sürümü Windows XP' den önceki işletim sistemlerinde çalışmıyor. Windows XP' den daha önceki sistemlerde çalışmasını sağlamak için sitesinde yayınlanan yamayı indirmek gerekiyor. Bu yama ayrıca 120 dpi kullanan sistemlerdeki bazı sorunları da gideriyor.

Ücretsiz bir program olan PortableApps' da kullanabileceğiniz programları burada bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: