7 Şubat 2008 Perşembe

EN KULLANIŞLI FİREFOX EKLENTİLERİ (birinci bölüm)

Mozilla Firefox, dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir internet tarayıcısıdır. Firefox varsayılan haliyle de oldukça iyi bir tarayıcı olmasına rağmen, Firefox’ un web yeteneklerini eklentiler sayesinde iyice artırabilmek mümkün. Eklentiler (addons); Firefox’ a bazı yeni özellikler eklenmesini ve ince ayarlar yapılmasını sağlayan küçük yazılımlardır. Firefox’ u İnternet Explorer’ dan ayıran en önemli özelliklerden biri de zaten Firefox’ un istenilen şekilde kişiselleştirilebilmesidir. Aslında önyargısız yaklaşırsak varsayılan halleriyle İnternet Explorer 7 ile Firefox 2 arasında pek fazla fark yok. Sekmeli tarama desteği, RSS feed okuma desteği, arama motorlarını özelleştirebilme gibi pek çok özellik her ikisinde de mevcut. Yani ortalama bir bilgisayar kullanıcısı her iki tarayıcıyla da istediklerini yapabilir. Ama iş eklentiler, temalar ve kişiselleştirebilmeye geldiğinde Firefox 2 rakibine önemli bir fark atıyor. Bugünkü yazımda sizlere benim de kullandığım ve gerçekten çok kullanışlı olduğuna inandığım Firefox eklentilerini tanıtacağım.


1-Mouse Gestures 1.5.2

Mouse Gestures, araç çubuğuna ya da klavyeye ulaşmanıza gerek olmadan sadece fare (mouse) kullanımıyla temel internet komutları olan ileri, geri, yenile, yeni sekme, yeni sayfa gibi pek çok işlemi hızlıca yapmanızı sağlar. Yeni kullananlar için biraz karmaşık gibi gözükse de bir kere alıştıktan sonra adeta bağımlısı haline geliyorsunuz. Öyle ki bazen İnternet Explorer kullanmanız gereken durumlar olursa kendinizi mouse ile ilginç hareketler yapmaya çalışırken bulabilirsiniz. Bu eklenti benim için olmazsa olmaz eklentilerdendir ve size de mutlaka tavsiye ediyorum.

İndirme


2-PDF Download 1.0.1.0

İntenette gezinirken PDF dosyalarıyla karşılaştığınızda Firefox’ un bu dosyaları açarken biraz zorlandığını fark edersiniz. Eğer PDF dosyalarıyla çokça içli dışlıysanız bu durum canınızı sıkabilir. PDF Download, bu durumu fark eden biri tarafından yazılmış başarılı bir eklenti. Bir PDF dosyasıyla karşılaştığınızda size dosyayı açmayı denemeden önce kaydet, aç ve HTML şeklinde görüntüle gibi seçenekler sunuyor. Bu da PDF yönetimini daha kolay yapmanızı sağlıyor.

İndirme


3-Adblock Plus 0.7.5.3

Eğer gezindiğiniz sitelerde bulunan ve genellikle yüklenmesi uzun süren reklam ve bannerlardan sıkıldıysanız bu eklenti tam size göre. Firefox’ un bu yazının yazıldığı an itibariyle en popüler eklentisi olan Adblock Plus gerçekten çok başarılı bir eklenti ve alanında önemli bir eksiği gideriyor. Eklentiyi indirdikten sonra yapmanız gereken engellemek istediğiniz reklamlara sağ tıklayıp engelle yi seçmekten ibaret ya da bu işlemle uğraşmak istemiyorsanız program kurulurken gelen seçme ekranından ücretsiz bir hesaba kaydolun ve reklamların çoğu otomatik olarak engellensin.

İndirme


4-İE Tab 1.3.3

İE tab web geliştiricileri için olduğu kadar normal kullanıcılar için de yararlı bir eklenti. İE Tab sayesinde sayfaları Firefox dışına çıkmadan ve Firefox sekmesi altında ama İnternet Explorer motorunda görüntüleyebilirsiniz. Bu gerçekten çok büyük kolaylık sağlayan bir işlem çünkü hala Firefox motoruyla tam olarak uyumlu olmayan siteler var ve İE Tab sizi her seferinde İnternet Explorer a geçme zahmetinden kurtarıyor. Eklentiyi yükledikten sonra yapmanız gereken sayfaya sağ tıklayıp İE sekmesinde göster i seçmeniz. Bu eklentinin çalışması için bilgisayarınızda hem Firefox hem de İnternet Explorer bulunması gerekiyor.

İndirme


5-Video Download Helper 2.6.1


Video Download Helper, Youtube benzeri sitelerden video indirmenizi sağlayan kullanışlı bir eklentidir. Bu eklentiyle video nun dışında resim ve ses dosyaları da indirebilirsiniz. Eklentiyi ilk kez yüklediğiniz de, sizi kullanım kılavuzuna yönlendirecek bir ekranla karşılaşırsınız. Orada programla ilgili ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz. Eklenti Youtube dışında Myspace, Dailymotion, Google videos, Porkolt, Dreamhost ve daha pek çok sitede de çalışıyor. Video indirmek için yapmanız gereken; siteye girdikten sonra eklenti videoyu algılar ve size bir menü gösterir. Basitçe bu menüye tıklayarak videoları indirebilirsiniz. Dosyaların nereye kaydedileceği gibi program seçeneklerini değiştirmek için program ikonuna sağ tıklayıp “preferences” i seçin.

İndirme

Hiç yorum yok: