1 Şubat 2008 Cuma

HARD DİSKİNİZİ TEST EDİN: HD TUNE (resimli anlatım)

HD Tune, hard diskinizin performansını ölçmenizi, disk yüzeyini herhangi bir hataya karşı taramanızı ve disk durumu ve sıcaklığı ile ilgili bilgiler veren kullanışlı bir programdır. Bu programla diskinizin minimum-maksimum veri aktarım hızı ile ortalama veri aktarım hızını görebilirsiniz. Program sıkıştırılmış arşivden çıkarıldıktan sonra hiçbir yükleme gerektirmeden sadece HD Tune ikonuna çift tıklamayla çalışır. Sadece hard disklerde değil, usb bellek, ipod ve diğer bazı depolama aygıtlarını test etmek için de HD Tune’ u kullanabilirsiniz.

KULLANIMI







Benchmark sekmesinde hard diskinizin veri transfer hızını test edebilirsiniz. Bunun için benchmark sekmesine gelip START' a tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin. MİNİMUM yazan yerde diskinizin veri transferinde ulaştığı en yavaş hız, MAXİMUM yazan yerde en yüksek hız ve AVERAGE da ise bu ortalama disk hızını görebilirsiniz. ACCESS TİME diske erişim süresidir. Bu süre ne kadar az olursa diskin performansı o kadar yüksek olur. 10 ms ile 25 ms arası normaldir. BURST RATE de anlık maksimum hızı gösterir. Sağlıklı bir hard diskte BURST RATE yukarıda yazan MAXİMUM TRANSFER RATE' den yüksek olmalıdır. CPU USAGE sistemin bilgiyi hard diskten okuması için cpu ya ne kadar bağımlı olduğunu gösterir. CPU USAGE az olması iyiye işarettir.






HEALTH sekmesinde hard diskinizle ilgili bazı durumların testi yapılır. Program vistayla tam uyumlu olmadığı için benim vistadan aldığım bu screenshot ta hiçbir şey yazmıyor. Normalde orada bazı bilgiler ve STATUS yazan yerde OK ya da FAİLED yazar. OK yazması hard diskin iyi durumda olduğunu gösterirken, FAİLED yazması her an hard diskin arızayla karşılaşabileceği anlamına gelir.







ERROR SCAN sekmesinde hard diskiniz için bad sector taraması yapabilirsiniz. Bad sector oluşan diskler kararlılıklarını kaybederler ve veri kaybına yol açma olasılıkları büyüktür. Bad sector oluşan hard disklerdeki veriler en kısa zamanda yedeklenmeli ve hard disk değiştirilmelidir. Bu taramayı yapmak için ERROR SCAN sekmesine tıklayıp START demeniz yeterlidir. Eğer çabuk tarama yapmak istiyorsanız START ' ın altında bulunan QUİCK SCAN' i tıklamanız gerekmektedir. Unutmayın ki çabuk tarama derin analiz yapmaz ve bazı bozuk sektörleri atlayabilir. Tarama bittikten sonra gösterilen yeşil bloklar sağlıklı bölümleri, kırmızı bloklar ise bozuk bülümleri göstermektedir.







İNFO sekmesinde hard diskinizin hangi teknolojileri desteklediğiyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Program vistaya tam uyumlu olmadığı için bendeki bilgileri okuyamıyor. Normalde mavi kutu şeklinde gözüken yerlerde tik işareti olması, hard diskinizin o teknolojiyi desteklediği anlamına gelir.

Bunlardan ayrı olarak sol üst tarafta hard diskinizin sıcaklığını görebilirsiniz. Sıcaklık ortalama 35-40 derece arası olmalıdır. 55 dereceden sonrası bir disk için çok fazladır ve muhtemelen diskle ilgili bir soruna işaret eder.



İNDİRME

Ücretsiz bir program olan HD Tune' un 2.55 versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ederim kardeş.Eline ve emeğine sağlık.

Adsız dedi ki...

güzel açıklama teşekkür ederim. işime çok yaradı...

Adsız dedi ki...

Sağol kardeş işime yaradı verdiğin bilgiler..
Bu aadada benm hardiskin baya iyi olduğunu öğrendim :)

Adsız dedi ki...

dostum açıklaman çok net ve anlaşılır tşk ederım ben programı kullandım ama bende herhalde bır sorun var ne işe yarıyor yada ne zararı olur onu bılmıyorum alttakı sorun çıktı yardım eder sevınırım tekrar saol
reallocated sector count
current:1
worst:1
threshold:10
data: 4223
status:failed

şimdiden tşk ederım

istblacken dedi ki...

@6 Mart 2010 Adsız arkadaş;
Reallocated sector count; bu rakam hard diskte zaman içinde oluşan bad sectorleri otomatik olarak yedek kesimlere taşınması ile artar. Yani bu rakamın artması diskte bad sector oluştuğunu gösterir. Disk bu durumu belli bir süreye kadar tolere eder. Bu rakamı takip et, eğer artmazsa pek endişe edecek bir durum değildir ama artmaya devam ederse bu diskin sağlıklı olmadığını ve yakın zamanda bozulma ihtimalinin olduğunu gösterir. Bilgileri yedeklemekte fayda var.

seLİM dedi ki...

TESEKKurler COK guzeL ANLAtmISSSIn .

Adsız dedi ki...

arkadaşlar konunun üzerinden uzunca bir zaman geçmiş ama ben genede cevap gelir ümidiyle yazıyorum ben bu taramayı yaptım her şey normal fakat

reallocated sector count
current 99
worst 99
threshold 10
data 1
status ok

bu sorun teşkil edermi

bir başka sorum örneğin msn yüklü açıyorum pc i açıp kapadıktan sonra msn açıyorum fakat hata raporu veriyor ancak msn yi onardıktan sonra tekrar açabiliyorum acaba bu sorun reallocated sector count tanmı kaynaklanıyodur yoksa başka bir sevevi varmıdır şimdiden yorumlar için teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler. gayet sade ve anlaşılır şekilde açıklamışsınız.

Adsız dedi ki...

bilgisayar konusunda bilgili olduğun kesin bilgilerin ve paylaşımın için teşekkür kardeş

istblacken dedi ki...

@18 Ağustos 2010 Adsız arkadaş, reallocated sector count, daha önceki yorumumda da belirttiğim gibi diskinizde bad sectorler oluştuğunu ve bu bad sectorlerin diskte bulunan rezerve havuzdaki sağlıklı sektörlerle swap edildiğini gösterir. Disk bunu belli bir süre tolere eder. Örneğin reallocated sector count'ı yüksek olan bir disk yıllarca hiç bir problemsiz çalışabilir. Burada dikkat etmeniz gereken orada belirtilen miktarın her gün birkaç sayı daha artmamasıdır. Eğer bu rakam sabit kalıyorsa çoğunlukla sorun olmaz, ama giderek artan bir rakamla karşı karşıyaysanız, bu hard diskiniz artık son dönemlerini yaşıyor demektir ve bilgilerinizi yedekleyip, değiştirmeniz gerekir.

Adsız dedi ki...

sayın yetkili ve ilgili arkadaşlar benim pc'deki HEALTH bölümündeki bilgilerde şu aşağıdaki şekilde bir uyarı veriyor. bu ne anlama geliyor acaba? teşekkürler cevap için.

(C7) ultra DMA CRC error count 200 196 0 9 warning

Adsız dedi ki...

Normalde kolay kolay cevap yazmazdım fakat çok güzel açıklamışsın teşekkür ederim... Bilgi paylaşılınca güzel...

Adsız dedi ki...

Bir anlatım anca bu kadar açık ve net olur çok teşekkürler emeğiniz için.

Fırat dedi ki...

kardeşim iyi günler;
Ben error scan yaptığımda herhangi bir sorun çıkmadı ama hepsi yeşil çıktı yani. Yalnız pozisyon -666925yazıyor. Burdaki - ne anlama geliyor. Bu pozisyon ne anlama geliyor? Cevaplarsan sevinirim...

Adsız dedi ki...

HD Tune programı için teşekkürler. ERROR SCAN sonrasında external disk yüzde yüz kırmızı sonuç verdi. Bu durumda yapılacak tek şey external diski çöpe atmak mıdır?