8 Mart 2008 Cumartesi

LİNUX (UBUNTU) İÇİN SUPER Pİ: İŞLEMCİNİZİ TEST EDİN


Super Pi tüm dünyada özellikle hızaşırtmacılar (overclock) tarafından kullanılan bir işlemci test programıdır. Program matematikteki Pi sayısını 1, 2, 4, 8, 16, 32 milyon gibi basamaklara kadar hesaplar ve sonucu saniye cinsinden kaydeder. Test sonucu tam olarak gerçek bilgisayar kullanım senaryolarına uymasa da yine de işlemcinin matematiksel işlem kabiliyetini göstermesi açısından önemlidir. Benim bugün tanıtacağım Super Pi' nin linux versiyonu.


Özellikle bu versiyonunu tanıtmamın amacı aslında sizlere işlemci performansının Windows ile Linux arasında nasıl değişebildiğini gösterebilmek. Daha önceden Windows Vista altında yaptığım testlerde Super Pi 1 milyonuncu basamağa kadar hesaplanması 32 saniye almıştı. Ubuntu' (ki kendisi bir linux dağıtımıdır) da işlemci performansını denemek için Super Pi' nin linux versiyonu ile yine 1 milyonuncu basamağa kadar hesaplattım. Sonuç şaşırtıcıydı çünkü Ubuntu altında işlemcinin Windows Vista' ya göre yaklaşık yüzde 13 daha hızlı çalıştığını gösteriyordu.


Siz de linux altında işlemci performasını merak ediyorsanız programı buradan indirebilirsiniz. Çalıştırmak için yapmanız gerekenler;
-İndirdiğiniz dosyanın içeriğini masaüstüne çıkarın.
-Terminali açın. (Applications>Accessories>Terminal)
-"Pi" yazan uygulama dosyasını tutup terminal ekranına sürükleyin daha sonra "enter" a basın.
-"Parameter value" ya 20 yazıp yine "enter" tuşuna basın. 20, Pi yi bir milyonuncu basamağa kadar hesaplar.
-Sonucu kaydedin.

Hiç yorum yok: