29 Mart 2008 Cumartesi

MACBOOK AİR 2 DAKİKADA HACKLENDİ


CanSecWest firması tarafından her sene düzenlenen biraz güvenlik biraz da eğlence amaçlı "Hangi işletim sistemi en kısa sürede hacklenecek?" konulu yarışmanın sonucu bu sene de değişmedi. Ödül olarak Sony Vaio, Fujitsu U810 ve Macbook sunulan yarışmada katılım herkese açıktı ve kim hangi bilgisayarı hacklerse bilgisayar ona hediye edilecek ve ayrıca en kısa sürede hack işlemini gerçekleştiren kişi bunlara ek olarak 10000 dolarlık para ödülünün de sahibi olacaktı. Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de en kısa sürede hacklenen işletim sistemi Apple firmasının çıkardığı Mac OS X oldu. Geçen senenin birincisi Dino Dai Zovi Quicktime programındaki bir açığı kullanarak, bu senenin birincisi Charlie Miller ise Mac' in web tarayıcısı olan Safari deki açıktan faydalanarak bilgisayarın kontrolünü ele geçirmeyi başardı.

Charlie Miller' ın, ki kendisi aynı zamanda Apple İphone' u ilk hackleyen kişidir, Macbook sistemini ele geçirmesi sadece 2 dakikasını aldı. 2 dakika içinde daha önceden hazırladığı exploit kodunu içeren internet sitesini ziyaretiyle birlikte Mac OS X 10.5.2' yi kontrol altına alması ona 10000 dolarlık ödülü de kazandırdı. Yarışmadaki diğer işletim sistemleri olan Windows Vista SP1 ve Ubuntu 7.10 ise uzun uğraşlara rağmen sistemin tümünü ele geçirecek şekilde hacklenemedi.

Zaten Apple yeni işletim sistemi Mac OS X ile oldukça sert eleştirilere mağruz kalıyordu. Bu eleştirilerin en önemlisi ise firmanın fark edilen açıkları adeta yokmuş gibi farzetmesi ve güncelleştirme yamalarını çok geç çıkarmasıydı. Bu yarışmanın sonuçları Apple fanboylarını ne kadar etkiler orasını bilemem ama Mac OS X' in iki senedir en kısa sürede hacklenen işletim sistemi olması şüphesiz Apple' in birşeyleri eksik ya da yanlış yaptığını göstermekte.

Hiç yorum yok: