22 Mart 2008 Cumartesi

VİSTA VE XP' DEKİ PİL ÖMRÜ KARŞILAŞTIRMASI

Windows Vista çıktığından beri pek çok incelemesi yapıldı ve her yerde dosya kopyalama, boot zamanı gibi değerler bahis konusu edilirken; neredeyse kullanım miktarları masaüstü bilgisayarları geçen dizüstü bilgisayarlar için çok önemli bir konu olan pil ömrüne hiç değinilmedi. Çin kökenli bilgisayar üreticisi Lenovo bu konuya dikkat çekmiş ve Vista ile XP arasındaki aynı konfigurasyona sahip modellerde pil ömrünün işletim sistemine göre değişimini ortaya koymuş.

Yapılan test, tam dolu dizüstü pilinde firmanın MacBook Air' e rakip olarak çıkardığı ultrataşınabilir serisinden ThinkPad X300 üzerinde Windows Vista ve Windows XP kullanılarak gerçekleştirilmiş.




Tabloda da görüldüğü gibi, hangi pil seti kullanılırsa kullanılsın, pil kullanım süresi Vista da yüzde 25' e varacak derecede bir azalış göstermiş. Ayrıca bir hatırlatmada bulunayım; ThinkPad X300 dünyanın en ince ve en az güç tüketen laptoplarından biri ve bu yüzden pil ömrü daha büyük sistemlerde çok daha fazla olabilir.

Sonuç: Güç tüketiminden tasarruf yapmak ve pil ile daha uzun çalışma süresi elde etmek mi istiyorsunuz? O zaman XP' de kalın ya da bilgisayarınızı Vista' dan XP' ye çevirin.

Hiç yorum yok: